Βιώσιμη αξιοποίηση των υπολειμμάτων απόσταξης αρωματικών φυτών και ανθέων για την παρασκευή προϊόντων αλλαντικών

Τα Αλλαντικά Κασσάκη συμμετέχουν στο ερευνητικό πρόγραμμα με ακρωνύμιο ROSEHAM.

Πληροφορίες & στόχοι του προγράμματος

Τα αρωματικά φυτά αποτελούν πρώτη ύλη βοτανικής προέλευσης και τα τελευταία χρόνια έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον, όχι μόνο της ερευνητικής κοινότητας, αλλά και διαφόρων βιομηχανιών, όπως αυτής των τροφίμων, και λόγω των ιδιαίτερων ευεργετικών ιδιοτήτων των εκχυλισμάτων τους.

Τα αρωματικά φυτά και τα βότανα που φύονται στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στις 5 πρώτες χώρες διεθνώς, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αιθέρια έλαια, χάρη στο ιδιαίτερο κλίμα, τα εδαφολογικά χαρακτηριστικά σε επίπεδο σύστασης και υφής, κλπ. Παρόλα αυτά, η μέση απόδοση σε αιθέριο έλαιο από την απόσταξη των αρωματικών φυτών είναι κάτω από 5% κ.β. και επομένως, κάθε χρόνο συσσωρεύονται σημαντικές ποσότητες στερεών και υγρών αποβλήτων.

Τα παραπροϊόντα αυτά είναι εξαιρετικά πλούσια σε πολυφαινόλες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συστατικά ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία αν προστεθούν με κατάλληλο τρόπο σε τρόφιμα.

Σκοπός του έργου είναι η παραλαβή πολύτιμων ουσιών από παραπροϊόντα της βιομηχανίας παρασκευής αιθέριων ελαίων από αρωματικά φυτά όπως τα ρόδα, η ρίγανη, η λεβάντα και άλλα φυτά της Ελληνικής γης και η χρήση τους για την παρασκευή καινοτομικού τροφίμου, με βελτιωμένα λειτουργικά και θρεπτικά χαρακτηριστικά.  Επομένως δεν είναι μόνο η πληρέστερη εκμετάλλευση των παραπροϊόντων (τα οποία στην τρέχουσα βιομηχανική πρακτική απλώς απορρίπτονται επιβαρύνοντας το περιβάλλον), αλλά και η άμεση αξιοποίηση τους μέσω σύνδεσης και εφαρμογής τους στη βιομηχανία τροφίμων, για την αντιμετώπιση ενός υπαρκτού και σημαντικού προβλήματος μιας κατηγορίας προϊόντων, όπως τα αλλαντικά.

Tελικός στόχος του έργου είναι η αξιολόγηση της επίδρασης των δραστικών ενώσεων των εκχυλισμάτων των παραπροϊόντων παραγωγής αιθέριων ελαίων στις ιδιότητες των κρεατοσκευασμάτων (χρώμα, μικροβιακό φορτίο, χρόνος συντήρησης).

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

Οι υπηρεσίες μας

πορευόμαστε με σεβασμό στο παρελθόν και εμπιστοσύνη στο μέλλον
bullet_line

Δείτε το φυλλάδιό μας!

Copyright 2024 © Αλλαντικά Κασσάκη - Όροι Χρήσης - Προστασία Δεδομένων
ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΜΑΣ